top of page

A globális világgazdaság ellentmondásai

Hossza: 45 perc

Típusa: Interaktív előadás

Csaknem minden országban vásárolhatunk iPhone-t és Coca-Colát, folyamatosan követhetjük, hogy a Föld másik felén élő ismerősünk mit csinál, mit oszt meg a közösségi oldalakon, szabadon utazhatunk és kereskedhetünk. A világ kinyílt, ami a lehetőségek mellett új kihívásokat is elénk állít.

Interaktív előadásunkban tisztázzuk a globalizáció fogalmát, hogyan jutottunk el a mára kialakult helyzetig, miképp gyűrűztek a gazdasági válságok odáig, hogy szinte az összes államra hatással voltak. Az alapvető közgazdasági fogalmak ismertetése mellett történelmi és kortárs példákon keresztül mutatjuk be a diákoknak a komplex jelenség összefüggéseit.

Szó esik a multinacionális vállalatok munkahelyteremtési és fontos gazdaságpolitikai szerepéről, ugyanakkor a dolgozók kizsákmányolására és a túlzott befolyás veszélyeire is rávilágítunk. Kitérünk az Európai Unió jelentőségére, mint a globalizáció egyik legfontosabb motorjára, illetve arra, milyen szabályozásokat hozott a témában.

 

A globalizáció kérdése sok vitát szül manapság. Előadásunk célja, hogy minél több szempontot ismertessünk, mutassuk meg az egyes ügyek összes olvasatát, így a hallgatóság megalapozottabban, felelősebben alkothat véleményt.

bottom of page