top of page

Magyar Politikai Rendszer

Hossza: 45 perc

Típusa: interaktív előadás

Az előadásunk célkitűzése, hogy megismertessük a diákokat a magyarországi politikai intézményrendszerrel és azok feladataival. Az előadás során bemutatjuk, hogy miként alakul meg, és kikből áll a Kormány, mi a feladata a minisztereknek és az államtitkároknak. Ezen túlmenően átismételjük a parlament működését, valamint az államfő szerepköreit. Betekintés adunk az Alkotmánybíróság működésébe, a bírói szervezet felépítésébe, és elmondjuk, hogy milyen üggyel és milyen módon fordulhatnak az alapvető jogok biztosához. Végül megismertetjük a magyar pénzügyi rendszer főbb intézményeit: az Állami Számvevőszéket, a Költségvetési Tanácsot, és a Magyar Nemzeti Bankot.

 

Szeretnénk, hogy a történelem óra keretein belül már tanultakat a hallgatók felismerjék és a mai magyar viszonyokhoz igazítsák. Azt tapasztaltuk, hogy a fiatalok lexikális tudása jóval nagyobb, mint a készség szinten meglévő ismereteik, amik például kiterjednek a hatalmi ágak felosztásának szükségességére, de sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy az egyes ágakhoz mely politikai intézmények kapcsolódnak.

 

Az előadás interaktív módon képek, videók, grafikák, anekdoták segítségével szórakoztató módon mutatja be a magyar politikai rendszert, érdekes, vicces kiragadott példák segítségével színesítjük azt, hogy az elhangzott anyag könnyebben rögzülhessen.

bottom of page