Királyok a pácban

A XVIII. századi eszményeken alapuló demokratikus államberendezkedés Európa-szerte leváltotta a múlt század elnyomó rezsimjeit. Az alkotmányos monarchiák és az uralkodói dinasztiák azonban nem tűntek el. Bár politikai szerepük egyre csekélyebb, számos országban mind jogi, mind kulturális szempontból elengedhetetlen részét képezik a közéletnek. Szimbolikus közszereplők, megjelenítik a nemzet egységét, valamint jelképes biztosítékai annak, hogy az ország dicső történelmi múltja sosem veszik feledésbe. Vagyonuk évszázadok öröksége, méltósággal végzett munkájuk, kifogástalan életvitelük eredménye. Mi történik azonban, ha hibáznak?

A v4 országok válságkezelési stratégiája

A közép-kelet-európai térséget március első heteiben érte el a koronavírus-járvány. Az országok kormányai talán jobban rá vannak szorulva egymás segítségére, mint valaha. De vajon van-e egy egységes válságkezelési stratégia a visegrádi négyek közt? Megnéztük!

Gerrymandering: rajzolj többséget magadnak!

Az, hogy a politikában érdekérvényesítés történik, nem meglepő kijelentés. Az emiatt történő befolyásgyakorlás szintén nem ad különösebb megdöbbenésre okot. Ugyanakkor ki hinné, hogy mindez szabályos keretek között is történhet? Az alábbiakban a gerrymanderinget, vagyis a választókerület-manipulációt mutatjuk be.

Az örök vitatéma: az isztambuli egyezmény

Elsőre szokatlanul hangozhat, amikor Törökországot és az egyenjogúságot egy lapon emlegetik. Különösen, ha valaki ismeri a török állam és az ott élő kisebbségek kapcsolatát. Van azonban egy társadalmi csoport, aminek tagjai elégedetten dőlhetnek hátra, ha ezt a szókapcsolatot meghallják.

Biden hölgyet választ

Minden bizonnyal jelentős fordulatához ért az amerikai demokrata elnökjelölti előválasztás folyamata. A két versenyben maradt fél, Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke és Bernie Sanders vermonti szenátor televíziós vitában mérette meg magát. Az előválasztás győztesének ígérkező Biden leendő alelnökével kapcsolatban is fontos ígéreteket tett.

A koronavírus legnagyobb áldozata: Európa

Az újonnan megjelent pandémia komoly próbatétel elé helyezi az egész világot, és miután Kína kezd kilábalni a problémákból, a közfigyelem Európára összpontosul. Körbejártuk, hogy melyik ország milyen intézkedésekkel operált eddig, és milyen következményekkel járhat a mostani próbatétel.

Hátat fordíthat Amerika afganisztánnak?

Az Amerikai Egyesült Államok megállapodást kötött Afganisztánnal a katonai egységek tizennégy hónapon belüli kivonásáról. A megegyezés tárgyalások megkezdésére kötelezi a tálib vezetőséget a kabuli kormánnyal, illetve az al-Kaida és a hozzá hasonló terrorszervezetek működésének betiltását is magába foglalja. Az amerikai-tálib békemegállapodásnak köszönhetően közel két évtizedes konfliktus végére kerülhet pont.

Mi a közös Margaret thatcherben és Bokros Lajosban?

Egy olyan világnézet, ami az utóbbi években már a magyar közbeszédben is egyre gyakrabban felüti a fejét, bizonyára sokan hallották már, de csak kevesen tudják pontosan definiálni. Margaret Thatchertől kezdve, Emmanuel Macronon át, Gyurcsány Ferencig mindenki megkapta már ezt a jelzőt. De vajon mindannyian ezen gondolatok mentén alakították politikájukat?

Új államszerkezet kialakulóban: Tusnádfürdőtől Szingapúrik

2014 júliusában valami olyan történt Tusnádfürdőn, ami aztán az egész országra kihatott, és ismét az európai közvélemény centrumába emelte kis hazánkat. De mit is takarnak azok a szavak, melyeket Orbán Viktor miniszterelnök mondott elhíresült beszédében? Szó lesz Magyarországról, de kitekintünk a nagyvilágba is, és megvizsgáljuk, hogy mit tudunk világszinten az illiberalizmusról. Kerüljön képbe velünk!

Előválasztás: Amerikából jöttem

Az előválasztásnak csaknem száz éves hagyománya van az Amerikai Egyesült Államokban. A két párt – a demokraták és a republikánusok – vezetése nem önkényesen dönt arról, melyik államban melyik politikusuk indulhat a választáson, sőt az elnökjelölt személyébe is van beleszólása a regisztrált szavazóknak. 

Mi fán terem a politológus?

Mi, a blog szerzői, többnyire politológus hallgatóként már rengeteg alkalommal megkaptuk a kérdést a tanulmányainkra vonatkozóan: akkor te politikus leszel? A válasz sokadszorra is ugyanaz. A politikus és a politológus ugyanis két külön szakma, amik között ugyan van kapcsolat, de a tartalom valójában teljesen különbözik. A célunk, hogy tisztázzuk, mi az oka annak, hogy a legtöbb politikus tanácsadókkal veszi körül magát és egy tapasztalt politológus miért nem pályázna a miniszterelnöki székre.

Angolos távozás - a brexit története

Az utóbbi évtizedekben zajló folyamatos bővülés után hatalmas pofon érte az európai közösséget: az Egyesült Királyság kilépett az unióból. Egyelőre beláthatatlan, ismeretlen következményekkel járhat, mind számukra, mind az uniós tagországok számára. Cikksorozatunk nyitó részében az előzményeket járjuk körbe, hogy tisztább képet kapjunk az eseményekről, a későbbiekben pedig az átmeneti időszak kérdéseit elemezzük majd.

TELEFON

 

Tel: +36706782600

 

©2018 FELELŐS ÁLLAMPOLGÁROKÉRT ALAPÍTVÁNY