top of page

Európai parlamenti választás

European_Parliament_Strasbourg_Hemicycle

Hossza: 45 perc

Típusa: szimuláció

A magyar választási rendszer előadásunkhoz hasonlóan szimuláció segítségével mutatjuk be az EP választás menetét. Hiszünk abban, hogy a játékosságon és a gyakorlaton alapuló oktatással egyszerűbben tudunk elmagyarázni nehezen érthető fogalmakat és ezzel gyorsabb rálátást adhatunk a diákoknak. 

Az óra első 15 percében röviden bemutatjuk az EU-t, a választási rendszerek alaptípusait, ebben elhelyezzük az Unió választási rendszerét és beszélünk az Európai Parlament munkájáról is, hiszen ez az egyetlen intézmény, amelynek képviselőit közvetlenül választjuk. Végül az EP funkciójáról, hatásköréről és a képviselők munkájáról is szót ejtünk. 

Az óra második felében egy európai parlamenti választást játszunk el, amely során a diákok fiktív pártokat alapítanak és listákat állítanak, európai ügyekkel kapcsolatos programot alkotnak, majd prezentálják azt az osztály – tehát a választópolgárok – előtt. Végezetül lebonyolítjuk a szavazást (szavazólapokkal, urnával), és a táblánál együtt kiszámoljuk, hogy mely képviselők kerülnek be a képzeletbeli Parlamentünkbe. 

Előadásunk azért is hasznos a diákoknak, mert közelebb hozhatja az amúgy oly távolinak gondolt Európai Uniót és az Európai Parlament intézményét, megismerkednek a választási rendszerek logikájával, és gyakorlatban is találkoznak egy választás folyamatával.

bottom of page